Donderdag 18 april 2024
Hoe kan finance toewerken naar een situatie waarin zij data on demand beschikbaar hebben? Welke nieuwe technologieën komen daarbij om de hoek kijken? Hoe krijg je financiële en niet-financiële informatie, bijvoorbeeld over duurzaamheid, naar jouw businesspartners? Welke vaardigheden heb je daarvoor nodig? En: hoe zorg je ervoor dat de business wendbaar kan zijn met de informatie die je aandraagt en van advies voorziet?
Tijdens het NIVE Controllerscongres ontdek je hoe je als controller meebeweegt in de digitalisering. We leiden je door de economische en technologische ontwikkelingen die van invloed zijn op jouw rol als controller. Tijdens de verschillende keuzesessies ga je in kleine groepen uiteen en verdiep je je verder in specifieke onderwerpen met betrekking tot data en finance. Leer van en met elkaar en neem deel aan de discussie tijdens de ronde tafelsessie.
De zakelijke divisie van KPN nam in vierenhalf jaar tijd afscheid van oude legacy-systemen, een te groot portfolio aan diensten en producten en een dalend resultaat. CFO Theo Eysink vertelt over de digitale transformatie die daaraan ten grondslag ligt.
De regelgeving in het kader van Corporate Sustainability Reporting Directive geldt vanaf 2025 voor ondernemingen, met meer dan 250 werknemers. Zij hebben nog een jaar om duurzaamheid door te voeren in hun beleid, acties, doelen en in de informatievoorziening.
31 juli 2023 zijn de definitieve ESRS’s (European Sustainability Reporting Standards) gepubliceerd, met gedetailleerde richtlijnen voor het duurzaamheidsverslag. Veel CFO’s, controllers en financials proberen zich een beeld te vormen van de impact van CSRD en de ESRS’s, waarin dit is uitgewerkt. Dit stelt hen in staat aan de slag te gaan met de volgende vraagstukken:
Ronde tafel sessie: Digitale Transformatie – gevolgen voor controllers
Predictive modelling/ Cash flow forecast/ adviesvaardigheden?–
Vertrouwen creëren in een slimme samenleving
Er is een slimme samenleving aan het ontstaan waarin bijna al onze beslissingen worden ondersteund of overgenomen door AI. In een dergelijke samenleving is het voor de maatschappij belangrijker dan ooit om te kunnen vertrouwen op de data-analyse die plaatsvindt onder de motorkap. Vertrouwen gaat veel verder dan het krijgen van betrouwbare antwoorden. Hoe gaan we ervoor zorgen dat algoritmen voldoen aan de normen en waarden die we koesteren als samenleving? We leven op een moment in de geschiedenis waarin we het vertrouwen in onze slimme samenleving kunnen en moeten vormgeven, dit zal cruciaal zijn voor het succes ervan. In deze bijdrage gaat prof. Klous in op hoe vertrouwensconcepten veranderen door digitalisering en de dominante rol van algoritmen in een slimme samenleving en hoe organisaties daar mee om kunnen gaan. Een tipje van de sluier: de controller heeft daarin een belangrijke rol.
Hoofddocent, HOFAM NiVE
Lees meerexecutive vice president
Lees meerDagvoorzitter
Lees meerHoofdeconoom, ABN AMRO
Lees meerHoogleraaar Big Data, UvA
Lees meerDynamic Control
Lees meerBert verzorgt voor NiVE binnen de HOFAM de vakken Management Accounting & Control; Visie op de eigen rol & persoonlijke groei; de afsluitende managementgame en een onderdeel van de introductiedagen. Daarnaast verzorgt hij de tweedaagse masterclass Business Controller met Impact en diverse op maat gemaakte incompany programma’s.Bert is afgestudeerd registeraccountant (RA) en heeft een Master in Management Consultancy (MMC). Bert heeft vanaf 1991 bij KPMG gewerkt. Daar heeft hij zich sinds 2001 ontwikkeld tot een bedrijfsbreed organisatieadviseur binnen de adviespraktijk. Van 2009 tot 2021 heeft hij dit gedaan in zijn rol als mede-eigenaar en adviseur van IJsselvliet Organisatieadviseurs, een organisatieadviesbureau voor strategievorming en organisatieontwikkeling. Per 2021 werkt hij als zelfstandig organisatieadviseur waarbij hij onder andere controllers en/of hun teams begeleidt bij het verbeteren van hun bijdrage aan het succes van hun organisaties.
‘Voor mij begint het bij de mensen en de teams waarin ze werken. Hier energie ontwikkelen en laten nadenken over wat de juiste dingen zijn om bij te dragen aan het succes. Dit zorgt voor bewustzijn, trots op wat je doet en meer werkplezier.’
Diana Matroos is interviewer, journalist en presentator voor televisie, radio (BNR’s Big Five) en veelgevraagd dagvoorzitter.
Sandra is actief in het publieke domein door regelmatig te schrijven voor kranten en te gast te zijn bij Nederlandse en internationale televisie- en radio-uitzendingen.
Van september 2016 tot maart 2018 was zij economieredacteur bij het Algemeen Dagblad. Daarvoor was ze hoofdredacteur van ESB, het tweewekelijkse tijdschrift voor economie en statistiek in Nederland. Sandra was ook bestuurslid van het Genootschap van Hoofdredacteuren en bestuurslid van het Koninklijk Economisch Genootschap.
Sandra Phlippen is afgestudeerd aan de Erasmus Universiteit Rotterdam en promoveerde in 2008. Tot haar hoogleraarschap in Groningen in 2023 bleef ze verbonden aan de Erasmus Universiteit Rotterdam. In januari 2023 is zij gestart als bijzonder hoogleraar duurzaam bankieren aan de Rijksuniversiteit Groningen.
Sander Klous is hoogleraar Big Data Ecosystemen aan de Universiteit van Amsterdam. Zijn onderzoek richt zich op het maximaliseren van de waarde die kan worden gehaald uit Big Data en AI voor zowel bedrijfsleven als maatschappij. Sander is Partner bij KPMG, waar hij verantwoordelijk is voor de data analyse praktijk. Hij is lid van het wereldwijde leadership op het gebied van data analyse.
Sander heeft tientallen jaren ervaring met grootschalige computersystemen, real-time systemen en data analyse. Hij heeft bij KPMG zowel het Advanced Analytics en Big Data team als het Responsible AI team opgezet. Veel teamleden zijn gepromoveerd op onderzoek bij CERN in Genéve, het grootste natuurkundig instituut ter wereld. De teams leveren diensten in een groot aantal sectoren. Daarbij is Sander verantwoordelijk geweest voor het ontwerpen, implementeren en managen van complexe data verwerkings- en analyse systemen.
Sander is gepromoveerd in de Hoge Energie Fysica. Hij was lid van de ATLAS groep die het Higgs Boson heeft ontdekt (Nobelprijs 2013). Hij heeft een groot aantal publicaties en verschillende prijzen ontvangen voor zijn bijdragen aan het verbeteren van de prestaties van gedistribueerde computersystemen.
Fred Conijn RA is managing consultant bij DynamicControl.NL. Hij heeft de aanpak en scan voor Kritische ESG Data ontwikkeld. Hij is dé expert in Nederland op het gebied van het toepassen van duurzame dynamische sturing.
Fred is verbonden geweest aan de business universiteit Nyenrode als docent Management Control. In 2014 heeft hij het ‘Business Design Developing Expert Program’ van de Henley Business School afgerond. Sinds 1997 doet Fred onderzoek naar ontwikkelingen in de besturing van organisaties.
Zijn praktijkervaringen en onderzoeksresultaten zijn gepubliceerd in meer dan honderd artikelen en acht boeken. In zijn blogs op FM.nl deelt hij zijn eigen ervaringen en die van collega’s met het implementeren van ESG. Zijn laatste boek “Aan de slag met CSRD: impact en aanpak” is in 2023 verschenen.
Klik hier voor meer informatie over de prijzen.
Bekijk onze Voorwaarden
Het Controllerscongres wordt georganiseerd door NIVE.
Met ruim 40 jaar ervaring en meer dan 9.000 alumni zijn we expert in het opleiden in het controlling vakgebied.
Samen met onze docenten uit het bedrijfsleven staan we midden in de samenleving. We delen de liefde voor het vak en geven dat graag door.
Je kunt bij ons terecht in elke fase van je professionele loopbaan. Met een achtergrond van mbo tot hbo+, ongeacht je werkomgeving. Wij zetten jouw ontwikkelbehoefte centraal en zorgen ervoor dat je het geleerde direct kunt toepassen in de praktijk. Zodat we samen organisaties ontwikkelen die waarde toevoegen.
Wil je meer weten over ons opleidings- en cursusaanbod klik dan hier.
Organisatie Controllerscongres
NIVE Instituut voor Controlling