Sander Klous

Sander Klous

Sander Klous is hoogleraar Big Data Ecosystemen aan de Universiteit van Amsterdam. Zijn onderzoek richt zich op het maximaliseren van de waarde die kan worden gehaald uit Big Data en AI voor zowel bedrijfsleven als maatschappij. Sander is Partner bij KPMG, waar hij verantwoordelijk is voor de data analyse praktijk. Hij is lid van het wereldwijde leadership op het gebied van data analyse.

Sander heeft tientallen jaren ervaring met grootschalige computersystemen, real-time systemen en data analyse. Hij heeft bij KPMG zowel het Advanced Analytics en Big Data team als het Responsible AI team opgezet. Veel teamleden zijn gepromoveerd op onderzoek bij CERN in Genéve, het grootste natuurkundig instituut ter wereld. De teams leveren diensten in een groot aantal sectoren. Daarbij is Sander verantwoordelijk geweest voor het ontwerpen, implementeren en managen van complexe data verwerkings- en analyse systemen.

Sander is gepromoveerd in de Hoge Energie Fysica. Hij was lid van de ATLAS groep die het Higgs Boson heeft ontdekt (Nobelprijs 2013). Hij heeft een groot aantal publicaties en verschillende prijzen ontvangen voor zijn bijdragen aan het verbeteren van de prestaties van gedistribueerde computersystemen.